Riemun raikkahin aika!

”Hei tonttu-ukot hyppikää, nyt on riemun raikkahin aika! Hetken kestää elämä ja sekin synkkä ja ikävä.” Näin lauletaan perinteisessä joululaulussa, joka kehottaa meitä riemuitsemaan ja iloitsemaan jouluna, koska muutoin elo on niin synkkää ja ikävää. Perin suomalaista, vaikka sopii tähän vuoteen valitettavan hyvin. Ilakointia ei saisi liiaksi harjoittaa. Itku pitkästä ilosta ja kel onni on, se onnen kätkeköön. Ollaan kurjina vaan ja toivotaan, että se päivä paistaa edes jouluna risukasaan. Ei ole juhlia, ei konsertteja eikä kokoonnuta viettämään pikkujouluja.

Jouluna on kuitenkin hyvä aika pienelle pysähdykselle. Aikaa miettiä mitä minulla jo on, mitä oikeasti tarvitsen ja mikä on turhaa. Arkihuolesi kaikki heitä ja anna ajatuksen valua itseesi ja lähimmäisiin. Joulu tulee, vaikka et olisi siivonnut, leiponut ja laittanut sataa itse askarreltua joulukorttia postiin. Joulu tulee, vaikka koko suku ei pääsisi koolle ja pöytään ei katettaisikaan sen seitsemää sorttia ruokaa. Kiitollisuudella pienistä asioista, voimme luoda toivoa itsellemme ja läheisillemme.

Mitä joulun tunnelmaan oikeastaan tarvitaan? Siisti koti ja hyvä ruoka varmasti helpottavat, mutta oikean tunnelman luovat lasten tuikkivat silmät, joulusaunasta raukeat aikuiset ja rauhallinen yhdessä oleminen.

Pari vinkkiä lapsiperheille joulurauhan säilymiseen: joulupukki kannattaa kutsua mahdollisimman varhain ja tänä vuonna pukki voi piipahtaa vain pihalla tai lähettää videotervehdyksen. Perinteisiä jouluruokia ole pakko syödä. Pöytään voi valita myös lasten lempiherkkuja. Kun pukki käy (tai soittaa videopuhelun) varhain, kuluu lasten aatto uusien lelujen ja puuhien parissa ja aikuiset saavat keskittyä olennaiseen nautiskeluun. 

Kaikille joulu ei kuitenkaan ole antamista ja saamista tai edes rauhoittumista. Monet ovat töissä ja toiset viettävät joulua yksin, halusivat tai eivät. Riemun raikkahin aika joulu ei varmasti ole myöskään niissä perheissä, joissa juhlaa hallitsee kuningas alkoholi. Yhden laista tonttuilua sekin.

Ennen kaikkea joulu on lasten juhla. Jos sattuukin olemaan sellainen tilanne, ettei lapsia ympärillä ole, niin vanhakin siinä voi nuortua, kuin lapsi leikkimään. Hyvä joululeikki on vaikka porsaita äidin oomme kaikki – piirissä mennään, kunnes soihdut sammuu!

Minun jouluni on tänä vuonna ollut pitkä. Vietimme jo yhden joulun äitini luona ja kuusi on koristeltu hyvissä ajoin. Koti on puettu punaiseen, osa jouluruuista on jo valmisteltu ja tontut ovat hyppinet ikkunoihin. En ehkä tapaa kasvotusten kaikkia rakkaita ihmisiä, mutta soitan ja vähintään ajattelen jokaista. Keskityn hyviin makuihin ja joulun tuoksuun, joka tulee pipareista, maustekakusta, laatikoista ja riisipuurosta. Toivon lunta ja pakkasta. Pitkä joulunaika tuo edes jotain pysyvää tämän kummallisen vuoden lopulle.

Lahjojen antaminen on mukavaa. Siksi muistan joka joulu myös muita kuin omia lapsiani, kummilapsia tai muita sukulaisia. Niitä lapsia, joiden silmät eivät tuiki kuten omieni. Niitä, jotka tasan varmasti tietävät mitä heillä on eivätkä välttämättä edes osaa ajatella kaikkea mistä jäävät paitsi. 

Siis hei tonttu-ukot hyppikää, riemuitkaa ja tehkää sydämiimme joulu. Sitten suuntaamme katseen kohti uutta vuotta, täynnä toivoa kohtaamisista ja yhteisistä hetkistä.

Rauhaisaa joulun aikaa!

Anna Granlund, koordinaattori MLL Pohjanmaan piiri
Anna toimii piirissä vapaaehtoistoiminnan ja lastenhoitotoiminnan koordinaattorina.

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close